mjeksia popullore. Powered by Blogger.
RSS

HIPERTENSIONI - Shtypja e lartë e gjakut


Definimi I termit tension

 Zemra shtyn gjakun ne menyrë homogjene dhe pulsante, ne çdo sistol nxirret nga zemra nje volum i caktuar gjaku e me pas ka nje moment pushimi qe quhet diastole. Gjate diastoles zemra mbushet perseri me gjak per te vazhduar ne sisitolen e ciklit te ri. Kjo menyr e punes se zemres me faza aktive dhe pasive shpjegon faktin se tek T.A kemi vlerën minimale disatolën dhe maximale sisitola.

Pra vlerat optomale te tensionit jan:80mmHg diastoliku-120mmHg sisitoliku. Ne studimet e fundit eshte vertetuar nje perkufizim i qendrueshem ku këto vlera janë 90mmHg diastoliku-130mmHg sistoliku. Kur kemi rritje te ketyre vlerave ateherë kemi HIPERTENSION.

Metoda me e perdorur per matjen e TA eshte me anë te nje insturmenti te quajtur SFIGNOMAMOMETER dhe vlerat janë te shprehura ne mmHg.
Tensioni arterial peson lekundje te mëdha gjatë dites. Ne oret e para te mengjesit arrin vlera te ulta.
Lekundja e tensionit arterial varet nga aktiviteti fizik, temperatura ambientale, gjendja psiqike si dhe sëmundjet e ndryshme sidomos ato kardiovaskulare.
* Kemi dy lloje te hipertensionit:
1) Hipertensioni primar(esencial)
2) Hipertensioni sekondar.
* Hipertensioni primar: Ndryshe quhet edhe idiopatik ngaqe nuk I dihet shkaktari, por ai edhe pse nuk sherohet mbahet nen kontroll duke ju nenshtruar regjimit dietal dhe barnave.
Nga shifrat e nxjerra per dy llojet mund te themi 92-95% e te semurve me hypertension I perkasin llojit te HTA primare.
* Hipertensioni sekondar:Shkaktohet nga patologjit si dhe qrregullime te ndryshme,si p,sh,qrregullimet ne veshka ku kemi sekretim te tepruar te RENINES,ATEROSKLEROZA,HIPERTIROIDIZMI, swm CUSHING etj.
Trajtimi I hipertensionit sekondar kerkon korrigjimin e qrregullimit baze te patologjis e cila e ka shkaktuar.
Nder statistikat e deritanishme dihet qe:25-30% e europianve te rritur vuajn nga hipertensioni,14%e amerikanve te rritur vuajn po ashtu ngaHTA.Kurse sa i perket moshes 30% e njerzve mbi moshen 50 vjeqe vuajn nga HTA.

Faktorët që ndikojnë në ngritjen e tensionit:

Obeziteti, stresi psiqik (nervosa), alkooli, duhani, yndyrnat, mosaktiviteti fizik, sheqernat, raca, gjinia, mosha etj
Hipertensioni zakonisht ne fillim paraqitet pa shumw nderlikime por kur eshte shum i lartë jepë shenja te tilla si: dhembje koke, marramendje, dhembje dhe ndjenjë rendese ne gjoks, pagjumsi, urinim te shpesht, rendim ne te pamurit, zhurma ne vesh, dobësi muskulore dhe humbje ekuilibri.

SI TA PARANDALOJMË DHE TA SHËROJMË, NE MENYREN ME EFIKASE DHE NATYRALE HIPERTENSIONIN?

Nje fjalë e urtë popullore thote: ”Duhe te jemi mjek te vetvetes”.Per ta arritur kete ju siguroj qe nuk eshte aq veshtir sa ju mendoni!
Te ndalosh nje qast dhe te meditosh me veten si me erdhi kjo semundje, pse mikja ose miku im eshtë rehat dhe nuk e posedon kete. Por nuk ndalohet kjo duke ngrene kalori te teperta,duke bere jetë pasive pa levizje, duke lodhur dhe stresuar veten per gjera te kota… jo nuk arrihet.
Sikur tavolina jote te posedonte me shum fruta dhe perime natyrale te cilat vetem sa rigjenerojn qelizat tona,te beje jetë aktive dhe ne levizje, shumë i vogel do te ishte propabiliteti qe te vuaje nga nje semundje e tillë, qe ndonjw herw aq efekt te shpejt ka sa e quajn vrases i heshtur. Dhe ti qfar prêt ta lejosh ajo te vras ty, kur ti ke mundsin te mundwsh atw,me nje armë shumë te lehtë me kujdesin e treguar në mënyrën e të ushqyerit dhe te jetuarit nw përgjithsi.
Hipertensioni është një vrasës i ashpër dhe në fazën kronike nga dwmet qw shkaktohen mbyllë enët ë gjakut duke pamundësuar furnizimin me gjak të trurit dhe organeve që ka shkaktuar mbylljen e që për pasoje kemi vdekjen e menjëhershmë të personit ose në rastin më të lehtë prapë dëmet në organizëm janë të konsiderueshme.
Parandalimi dhe sherimi dietal permes ushqimeve eshte menyra me efektive dhe e dobishme per shendetin tuaj.Ju paraqesim me posht mwnyrwn e kujdesit dietal

PARANDALIMI DHE SHERIMI PERMES USHQIMEVE KRIPA

Faktori kryesor dhe me madhor për shkaktimin e hipertensionit është perdorimi ne sasi te tepruar I kripes. Qe raporti I kripes te jet normal ne organizem eshte e nevojshme marrja ne sasin e duhur e ketyre mineraleve: Na,K,Mg,Ca. Keto minerale mirren perms: qumështit, kajsisë, arrat, avokadot, legumet, drithrat etj.
Pra te eliminoni sa më shumë kripa e tepërt në ushqimet tona si dhe produktet qe permbajnë shumë krip, sepse mjafton perdorimi i produkteve qe u ceken me lartë dhe vlerat e kriprave do te jenë normale ne organizmin tone.
Gjithashtu mundohuni twë adaptoheni me gjella të mira të cilat nw vetvete pwrmbajn pak kripë. Në fillim do jetë e vështire por me kalimin e kohës do tw arrini dhe do ju pëlqejë plotësisht si më parë.

KARBOHIDRATET (sheqernat)

Perdorimi i frutave ndimon ne absorbimin(thithjen)e lehtë dhe te ngadalshme. Frutat dhe zarzavatet kanë ne perberjen e tyre lende te cilat ndimojnë ruajtjen e kapilarve ne gjendje sa me te mirë, ne kete menyrë kapilaret qendrojn te hapur duke mundsuar qarkullimin sa me normal te gjakut. Specialistet propozojn qe vaktet tuaja te ushqyerit te jenë te pasura me fruta dhe perime. Kjo bene qe niveli i insulines te mos rritet shumë dhe te jetë ne vlera normale për arsye se rritja e tepwrt ka ndikim negative sa i përket Tensionit Arterial.Mjafton nje mollë dhe arrin kete efekt kurse nese blen nje past me torte do te kushtonte me shumë si per gjepin ashtu dhe per shendetin tend.

YNDYRNAT

Po ashtu yndyrnat kan efekt direkt ne ngritjen e tensionit por jo te gjitha.Yndyra qe posedon vaji I peshkut sidomos(sardelat,salmoni)permbajn tre perberje yndyrore e cila eshte provuar se ndikojn ne uljen e tensionit.Studimet jan bere ne vendet qe hajnw shumë peshq psh eskimezet.Sipas mundesis eshte mirë te hahet peshk se paku dy herë ne javë, dhe te eliminohet sa me shumë perdorimi I mishit tw dhjamosur nw veqanti mishi I derrit I cili pwrmban sasi tw mwdha yndyrash dhe pwrbwrje tjera shumw tw dwmshme pwr organizmin.
Si dhe nga te gjitha yndyrnat efektin me pozitiv ne qarkullimin e rregullimin e gjakut ka vaji ullirit, mundohuse ne menyn tende te ushqimit si per gjella ashtu edhe sallatra, te perdorsh vetem vaj ulliri.

THUAJ JO DUHANIT

Duhani perveç qe me tymin e tij nxin mushkëritë dhe pengojnë ajrosjen e tyre me oksigjen, shkakton dhe qarjen e kapilareve dhe ndikon ne humbjen e elasticitetit te tyre. Sikur edhe nje cigare eshte e aftw te rrit qarjen e kapilarve sepse presioni i gjakut qe qarkullon ne brendsi te kapilarve rritet. Perveç tensionit shkakton aritmi sepse zemra wshtw e detyruar te punoj sa me shumë qe te mbuloj nevojat e organizmit me oksigjen. Me nderprerjen e duhanit muret e kapilarve behen me elastik ndersa zemra punon me ritem normal dhe nuk lodhet.

ELIMINIMI I ALKOOLIT

Kjo pije helmuese e cila si shijen ka po ashtu efektin. Mendo pak kur po e ngre nje gllenkë alkool qfarë po ndjen? Rreqethje ne trup sepse gjaku jot me aq ze qe posedon thot mos me helmo spese ka lengje shum te mirat me te cilat me freskon kurse kete helm nuk e duroj dot.Por ti nuk e degjon sepse per ty duhet vetem nje ze i lart qe te degjosh, kurse kete klithm te qet nga gjaku nuk e precipiton dot.
Eshe mese e sigurt se perdorimi i alkoolit luan rol dominant ne ngritjen e tensionit.As nje bar nuk do te kishte efekt kurues ne kete rast perveq ndalimit te alkoolit.Melqia e zezë permaban enzimen e quajtur alkoolhidrogjenaza (ADH) qe zberthen alkoolin. Ne melqinë e nje burri te shendosh ka 1.5gr ADH , kurse te femrat 0,5gr. Ne perpjesëtim perkates eshte edhe koha e zgjatjes se zberthimit te alkoolit ne melqi, pra nese dikush ka alkool ne gjak do te thot se melqis se ti I duhen 20 orë per te pastruar gjakun nga alkooli.Shkenctaret amerikan konfirmojn se qelizat e organizmit te njeriut fiziologjikisht nuk janë te pergaditura per alkool dhe duhan.

RËNIA NE PESHË

Renia ne peshë eshte nje hap shumë i rendesishem ne uljen e tensionit. Nuk eshte e lehtë por nwse ja vwmw vetes vetes detyrim pa dyshim do arrijmw.
Nder aktivitetet qe ndikojn ne renjen e peshes jane: jogging, vrapim, ciklizem ,marshim, not te cilat rrisin rezistencen muskulare. Nese vullneti per ushtrimet fizike ju mungon ateherë aktivizohuni ne punet shtepiake te jeni sa me aktive, dhe do i beni shumë dobi shendetit po ashtu dhe ambientit ku jeton, mos ja lejoni vetes te ju mund pertesa dhe pertacia sepse janë armiku me I madh duke shkaktuar mbipeshen tuaj. Aktiviteti fizik ndikon shumë ne uljen e tensionit arterial nga stervitjet 30 minutshe ulet tensioni deri 5-10mmHg per minimum si dhe 10-15mmHg maximum.

SHERIMI ME BARNA:

Barnat qe perdoren me shumë ne hypertension janë: beta bllokuesit, kalcibllokuesit, ACEinhibitoret si dhe diuretiket. Po ashtu, nese kemi nderlikime tjera ose hypertension nga ndonje patologji ateherë varet nga lloji i patoogjive do bejmë kombinimet e barnave.
EFEKTI POZITIV I LIMONIT: Nga mjeksia popullore thuhet qe efekt shumë pozitiv ka edhe perdorimi i limonit ku marrim: 4 kokrra lemon dhe lengun e tyre e hedhim ne nje liter. Te perseritet per çdo ditë dhe brenda nje muaji, tensioni gjakut do te perparojë drejt normales.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SHPERNDAJ

PERMBAJTJA